Wikipedia.org nuotr.

Mokslininkai nustatė: daržovės jaučia, kai yra valgomos ir bando gintis


Naujausi tyrimai atskleidė, jog augalai reaguoja į garsus, kuomet yra valgomi bei skleidžia gynybinį atsaką. Misūrio universiteto (MU) mokslininkai nustatė, kad augalai sugeba identifikuoti arti skleidžiamus garsus, bei reaguoja į jų aplinkoje susidarančias grėsmes.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad „maitinimosi vibracijos“ iššaukia pokyčius augalų ląstelėse ir paspartina medžiagų apykaitą. Kas skatina išsiskirti gynybinėms cheminėms medžiagoms, kurios atremia vikšrų išpuolius“.

Tyrimo metu, ant mažo žydinčio augalo, giminingo kopūstams bei garstyčioms, buvo patalpintas būrelis vikšrų. Naudojant lazerį ir mažą gabalėlį atspindinčios medžiagos ant augalo lapų, tyrėjai galėjo įvertinti lapų reakciją į vikšrų kramtymą.

Vienai grupei augalų tyrėjai leido įrašą, kuriame grauždami vikšrai skleidžia maitinimosi vibracijas, o likusi augalų dalis buvo auginama visiškoje tyloje.

Vėliau abi grupės buvo sumaitintos vikšrams, tačiau mokslininkai nustatė, kad maitinimosi vibracijos prieš tai paveikti augalai išskyrė daugiau garstyčių aliejų – cheminių medžiagų, kurios daugeliui vikšrų yra nepatrauklios.

Įdomiausia, kad veikiami kitokios rūšies vibracijų, pavyzdžiui, švelnaus vėjo šnaresio ar vabzdžių skleidžiamo zyzimo, augalai nepadidino savo cheminės gynybos, nors šių visų garsų akustinės savybės ir panašios. Tai rodo, kad garsus, kuriuos sukelia maitinimasis, jie sugeba atskirti nuo kitų panašių vibracijos šaltinių“.

 

Cituojamą straipsnį skaitykite technologijos.lt