© Shutterstock nuotr.

Mokslininkai nustatė: raudonos mėsos ribojimai – kartą per savaitę ar ne daugiau 70 g per dieną


Raudonoje mėsoje rasta cheminė medžiaga ypatingai kenkia širdžiai. Amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas aprašytas žurnale „Nature Medicine“.

Paaiškėjo, kad virškinimo trakte esančios bakterijos skaido mėsoje esantį karnitiną, o šio virškinimo etapo padarinys – padidėjęs cholesterolio lygis ir širdies ligų grėsmė, informuoja BBC.

Dietologai teigia, kad netgi karnitino papildai yra žalingi.

Daugeliu tyrimų įrodyta, kad nesveika dažnai valgyti raudoną mėsą.
Jungtinėje Karalystėje rekomenduojama per dieną suvalgyti apie 70 g raudonos mėsos – maždaug dviejų kiaulienos kumpio riekelių dydžio.

Dietologė Catherine Collins primygtinai rekomenduoja – jei nesate vegetaras ar veganas, nevartokite karintino, lecitino, cholino papildų.

 O tyrimui vadovavęs Stanley‘is Hazenas teigia, jog liesoje mėsoje ne tiek daug cholesterolio ir prisotintųjų riebalų, širdies ligos gresia dėl kitų priežasčių.

Eksperimentai su pelėmis ir su žmonėmis parodė, kad virškinimo trakte esančios bakterijos skaido karnitiną į dujas, kurios kepenyse virsta chemine medžiaga TMAO. Dėl šios medžiagos kraujagyslėse susidaro riebalų sankaupos, kurios gali sukelti širdies ligas ar baigtis mirtimi.

S. Hazeno teigimu, apie TMAO dažnai pamirštama: Tai atliekos, tačiau jos stipriai didina cholesterolio lygį, turi įtakos medžiagų apytakai. <…> Tyrėjai palaiko mintį, jog geriau mažiau valgyti raudonos mėsos. Anksčiau penkis kartus per savaitę valgydavau raudonos mėsos, dabar valgau kartą per dvi savaites ar dar rečiau.“

Anot S. Hazeno, sumažinus bakterijų, kurios minta karnitinu, teoriškai sumažėtų raudonos mėsos žala sveikatai. Vegetarų organizme natūraliai mažiau bakterijų, kurios skaido karnitiną.

Dietologė Victoria Taylor aiškino; „Tai įdomus atradimas, aiškėja, kodėl raudona mėsa gali būti kenksminga širdžiai. <…> Tyrimo rezultatai reguliariai valgančius raudoną mėsą skatina pagalvoti apie alternatyvius baltymų šaltinius.“

Dietologė C. Collins teigia, jog tyrimo autorių argumentai įtikinami, kita vertus, valgant raudonos mėsos kartą per savaitę rizikos nėra:

„Primygtinai rekomenduoju – jei nesate vegetaras ar veganas, rizikinga vartoti karintino, lecitino, cholino papildus. <…> Jei pasitvirtintų hipotezė, reikštų, kad šie papildai veikiau kenksmingi, nei duoda naudos sveikatai.“

Mėsa ar patiekalas su mėsa Svoris Ar atitinka rekomendacijas
Pusryčiai su dviem dešrelėmis ir dviem griežinėliais kumpio 130 g ne
Spagečiai su mėsos padažu 140 g ne
Jautienos nugarinės kepsnys 102 g ne
Kebabas 130 g ne
Mėsainis 70 g taip
Jautienos, avienos ar kiaulienos kepsnys 90 g ne

 

www.DELFI.lt