© Shutterstock nuotr.

Mokslininkai: rekomenduojama kasdien valgyti kopūstus


Olandijos dietologai rekomenduoja kasdien į savo meniu įtraukti kopūstinių daržovių – brokolių, briuselio, žiedinių ar paprastų kopūstų.

Faktas, kad kryžiažiedės daržovės yra sąlyginai nebrangus ir daugybę naudingų medžiagų turintis produktas, yra jau seniai žinomas. Tačiau olandų mokslininkai tvirtina, kad kopūstai gali sustabdyti kai kurių rūšių piktybinių auglių augimą.

Jie turi ne tik daug vitaminų, mineralų, ląstelienos, fitochemikalų, reikalingų organizmui, bet ir pasižymi galingu antioksidaciniu efektu, stabdančiu ląstelių senėjimą ir slopinančiu uždegiminius procesus audiniuose.

Galingiausiu antioksidaciniu efektu pasižymi brokoliai ir spalvoti kopūstai, tačiau ir paprasti baltieji yra ne ką prastesni. Be to, visi kopūstai profilaktiškai naudingi ir padeda apsisaugoti nuo kvėpavimo sistemos ir širdies ligų.

Taip pat ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį į vietovės, kurioje augo kopūstinės daržovės, ekologinę situaciją, nes daugumos daržovių, ne išimtis ir kopūstinės, kokybė priklauso nuo aplinkos, kurioje jos augo, užterštumo. Jei dirvožemis užterštas sunkiaisiais metalais, kopūstai jų sukaupti gal labai daug ir iš naudingų tapti žalingais.

delfi.lt