A. Ufarto (BFL) nuotr.

Mokslininkai: senųjų rūšių daržovės mažina cukraus kiekį kraujyje


Orhuso universitetas Danijoje atliko diabetikams svarbų tyrimą, kuris parodė, kad senųjų tradicinių rūšių šiaurietiškos daržovės – morkos, ropės – yra gerokai naudingesnės diabetu sergantiems žmonėms, nes jos ne tokios saldžios ir turi naudingų sveikatai karčiųjų medžiagų.

„Šios morkos iš tikrųjų yra geriau nei įprastiniai vaistai nuo diabeto“, – tvirtina sveikatos mokslų fakulteto Orhuse profesorius Peras Benjixas Jeppesenas.

Tokia yra sveikatos mokslų fakulteto profesoriaus iš Orhaus universiteto Danijoje nuomonė – ir tą nuomonę jis dabar jau gali pagrįsti faktais. Vykdydami specialiai tradicinėms šiaurietiškoms daržovėms skirtą projektą danų, specialistai paprašė, kad  diabetu sergantys žmonės per dieną suvalgytų po pusę kilogramo tokių senovinių rūšių daržovių. Bandymuose dalyvavę pacientai pripažino, kad prie jų skonio reikia priprasti, bet cukraus kiekis kraujyje tikrai sumažėjo, o savijauta pagerėjo.

„Mes bandome rasti sprendimą kartu su ūkininkais, ir šiuo projektu taip pat siekiama, kad šių daržovių būtų galima gauti lengviau“, – teigia P. B. Jeppesenas.

lrt.lt